Högskoledagen på VNG

​För fjärde året i rad arrangerades högskoledagen på Väsby nya Gymnasium. En temadag för natur- och teknikprogrammets elever.

Högskoledagen arrangeras med syfte att inspirera eleverna till fortsatta studier genom möten med forskare och andra yrkesverksamma inom naturvetenskap och teknik. I år deltog doktorander, docenter, biologer, alumner från KTH, SIDA, Stockholms universitet och Uppsala universitet samt företaget PIA-relations, som pratade om IT-säkerhet, och Drivhuset. Drivhuset stöttar entreprenörer att starta och driva företag.

Linda Henriksson, doktorand Stockholms universitet

Linda Henriksson är doktorand på Stockholms universitet inom institutet för biokemi och biofysik. Lindas föreläsning handlade om proteinstruktur och ett neurotoxin, som både kan vara dödligt och bota sjukdomar.

- Jag tycker att det är toppen att det arrangeras en högskoledag för gymnasieleverna och att jag är stolt att jag fick möjligheten att delta. Är glad och faktiskt förvånad över att jag fick så många frågor från intresserade elever. Min väg till att nu doktorera inom proteinstruktur var inte självklar när jag gick ut gymnasiet. Läste in flera ämnen på komvux och min naturlärare, Hasse Johansson, är nu lärare på VNG.

Eleverna Pedro Lorente och Aleksander Filipsson

- Bra att vi får en inblick i forskningsvärlden och en bred variation av andra yrkesverksamma, säger Pedro Lorento och Aleksander Filipsson som båda två går på naturvårdsprogrammet inriktning natur. De går ut till sommaren och tänker båda två läsa vidare till sjukgymnaster/fysioterapeuter. Helst på Sophiahemmet. Utbildningen på VNG har varit bra. Lärarna är väldigt bra och maten är jättegod. Dessutom är matsalspersonal toppen, avslutar Pedro och Aleksander samtalet med.

Eleven Pakonr Soda

Pedro Lorente läser teknikprogrammet på Väsby Nya Gymnasium (VNG).

- Det är en jätterolig utbildning. Jag gillar lärarna, speciellt de yngre. Den här dagen ger mig tips om vad jag kan läsa vidare, beroende på inriktning. Jag älskar att rita och programmera så att designa och programmera spel skulle passa mig bra.